Siirry pääsisältöön

Vegesushi (2,13€ resepti/1,07€ annos)

Mikäs sen perinteisempi eka resepti kuin vegesushi? No, melkein kaikki jos totta puhutaan. Mutta tänään satuin huomaamaan uuden sushipaikan joka oli avautunut keskustaan ja koska sushi on niiiiiiin pirun kallista päätin tehdä itse sushia halvalla. Oon vähän nössö kaloihin liittyvien juttujen kanssa enkä luota löytäväni tuoretta, joten rupesin aikanaan tekemään kasvissushia sushinhimooni. Wasabista en myöskään tykkää joten sitä ei reseptistä löydy - mutta jos itse haluat avata nenäsi niin siitä vaan tarjoilemaan sitä sushin kanssa.

Tää ei oo ihan perinteinen resepti ja sushikokit vihais minuu, mutta halpaa ja hyvää on!

VEGESUSHI

Valmistusaika: +2h        hinta: 2,13€ resepti/1,07€ annos        2 annosta/rullaa

Ainekset

riisi

2dl keittämätöntä puuroriisiä (0,2€)
hiukan yli 4dl vettä (0€)
2rkl sushietikkaa (0,3€)

muut

1/3 pieni porkkana (0,05€)
1/4 pieni avokado (0,2€)
1/10 kurkku (0,08€)
2kpl nori- aka merilevälevyjä (1€)

tarjoiluun soijakastiketta (n. 0,3€)


Tee näin:

  1. Aloitetaas riisistä. Huuhtele riisi hyvin niin, ettei vesi oo enää sameaa ja laita 4dl vettä kiehumaan kattilaan. Ite laitan levyn eka täysille, että kiehahtaminen tapahtuu nopeammin. Kun vesi kiehuu, lisää huuhdellut riisit sekaan, sekoita pikaisesti lusikalla, kansi kattilan päälle ja levy pois päältä. Jätä riisit chillailemaan ihan rauhassa vaikka puoleks tunniks, mutta älä missään nimessä, ikinä, avaa kantta! Ajatus on että riisi höyrystyis kypsäks joten jos päästät höyryn pois, riisitkii jää raaoiks. Raaka riisi=pahaa :( 
  2. Puolen tunnin chillailun jälkeen riisien pitäis olla kypsiä. Tarkista ja jos riisi on kypsää, bueno. Jos ei, niin tough luck, mate. En osaa neuvoa miten raa'aks jääneen riisin sais kypsemmäks, siks yleensä annan riisin ootella ihan rauhassa 45minsaakii samalla kun oon koneella.
  3. Tässä vaiheessa vois lisätä jo sushietikan, ite käytän jonku n. 2rkl tälläseen satsiin riisiä mutta kannattaa lisäillä pikkuhiljaa ja maistaa välillä ettei tuu liian tujua. Henk. koht. ekalla kerralla en lisännyt yhtään, mutta pikkuhiljaa se toleranssi vaan kasvaa. Levittele riisi jotenkin vähän leveämmin että se viilenee, sushia ei tehdä kuumasta riisistä. ;P Itse levitin riisit ruokalautaselle ja laitoin jääkaappiin (tässä vaiheessa riisit ei ollu enää ihan tulikuumia vaan sellasii about kädenlämpösiä, periaatteessahan jääkaappiin ei pidä laittaa lämmintä ruokaa ollenkaan mutta siellä riisit kuitenkin viilenee jonku 10x nopeammin joten anarkiaa pöytään perkele). Kun riisit ovat jäähtyneet on täytteiden leikkelyn paikka.
  4. Ihan ekana kannattaa leikellä porkkana sellasiks parin millin paksuisiks siivuiks. Jotku ehkä keittää porkkanan puolikypsäks (tai puoliraa'aks jos oot pessimisti) ettei se oo niin kovaa, mutta opin netistä paljon maagisemman keinon. Sirottele porkkanasuikaleiden päälle suolaa erillisellä lautasella ja anna olla n. 5 min.
  5. Sillä aikaa kun porkkanamagia tekeytyy käydään kurkun kimppuun. Leikkele veitsellä varovasti hiukan kurkun kuorta pois. 
  6. Leikkaa vaaaaarovasti kurkkua pitkittäin niin, että väistät sitä keskushedelmälihaa. Se on kauheen vetistä, eikä me haluta sitä sushiin. Ite osuin siihen vähän, mutta leikkelin hedelmäiset lihat pois ja siivutin kurkun tuollaan niiku kuvassa näkyy. Söin tuon ylimääräisen kurkun pätkän ja ne ylileikatut kuoret, oli nälkä.
  7. Jos oot yhtä nopee ku mie (eli hidas) niin nyt on vähintään 5min kulunut ja on aika todistaa porkkanamagiaa! Porkkanasuikaleista on tullu ihan rentoja lötköjä kun suola on imeny kaiken veden pois! Jes! Säästettiin yhen kattilan tiskaus. Jos et oo kiireinen, niin voit vaikka heilutella niitä suikaleita vähän ja ihailla kuinka hassuja niistä on tullut. Joka tapauksessa, seuraava vaihe on porkkanoiden huuhtelu siitä suolasta (tärkeää, koska ylisuolaset porkkanat on pahoja) ja kuivailu sitten talouspaperiin. Koska mehän ei haluta märkää sushia. Vieläkään. 
  8. Huomaatko että avokadoon ei oo viel koskettu? No, nyt kosketaan kun ollaan ihan loppupuolella! Avokado nääs tummuu jos se joutuu odottelee, eikä me köyhät mitää sitruunoita tälläsen jutun takia rueta ostamaan. :I Leikkaa avokado ensin puoliks leikkaamalla veitsellä avokadon pystysuunnassa 360astetta terä avokadon kiveä myöten. Ota puoliskoista kiinni, kierrä hiukan ja ta-da! puolikkaat irtoaa toisistaan taianomaisen helposti. 
     Oon aika amatööri selittämisessäkii, mutta ehkä tuo kuva vähän havainnollistaa mitä tarkoitan.
  9. Sit viipaloidaan avokado. Otin siitäkii kuvan, koska oli niin hc viipalointia. B) Noita kuoria ei viel oteta pois, vaan ihan just ennen riisin päälle panoo, sekii ehkäsee osaltaan tummumista.
  10. Sit vaa noriarkit esiin ja täyttelee! Pro-kokit käyttäis jotain bambumattoa rullaamiseen, mutta velmu-Elmu-kelmu kelpaa ihan yhtä hyvin pöydän ja noriarkin väliin. Kato tarkkaan että laitat noriarkin kiiltäväpuoli alaspäin kelmun päälle. En tiiä miks, kai ne täytteet kestää paremmin ja on nätimmän näkönen niin? Mutta kaikki ei oo menetetty vaikka vahingossa menis norit väärinpäin, ei se vaikuta makuun. ...Ellet tietty oo tarjoilee jollekkii supersushicheffille näitä rullia, mutta olisit jo niin kusessa muutenkin näitten miun metodien kanssa että seppukua varmaa ois tiedossa. :P
  11. Levitä noriarkin päälle riisiä silleen sopivasti puhtain, kostein käsin (kostein koska riisi tarttuu muuten kiinni). Vaikka silleen ettei se noriarkki ihan sikana näy sieltä alta. Älä täytä kuitenkaan ihan supertäyteen ja reunoja myöten, se vaikeuttaa rullaamista ja aiheuttaa ylitursumista. About 1,5cm jätän tuonne loppuosaan tyhjää, että rullan saa siitä hyvin kiinni. Katso myös vähän tuota täytteiden asettamiskohtaa, että ne tulee melkein keskelle rullaa rullauksen jälkeen. Se on nääs nättiä. 
     (huomaa myös miten oon ottanu avokadoista kuoret pois ja pilkkonu vähän tasasemmaks.)
  12. Rullaa! Tää voi olla ihan tuskaa ekoilla kerroilla, mutta kyllä se harjoittelulla kaunistuu! Jos täytteet meinaa karata rullan loppuosaan niin voit auttaa niitä pysymään kohdillaan pitämällä niitä paikoillaa rullaamisen aikana sormenpäillä. Rullaa itsestäs pois päin ja älä käytä liikaa voimaa, nori repeää muuten ja riisit ja kaikki pursuaa ulos ja saat syödä vaan merilevää. Kun oot rullan lopussa kastele lopun tyhjä merileväsiivu kevyesti vedellä ja paina se loppurullaan kiinni jotta rulla pysyy tukevasti kasassa.  
  13. Sit leikataan. Ota mahd. terävä veitsi, kastele sitä hiukan kylmässä vedessä ja viipaloi rulla sopivan kokoisiks suupaloiks. Veitseä kannattaa melkein joka leikkuun jälkeen kastella, riisin tärkkelys tekee siitä muuten ihan kauheen tahmeen ja terä ei mee yhtä kivasti rullan läpi. Ja kaikesta tulee littanaa. Sain ite n. 10 palaa per rulla, jos nuo päät lasketaan kans (ja nehän lasketaan, ei hyvää sushia heitetä hukkaan!).
  14. Esillepano ja ansaittu nautiskelu. Ah. Soijakastiketta voit kaataa vähän vaikka johonkin astiaan helppoa dippailua varten niiku mie tein, pakastusrasia ei oo ehkä visuaalisesti nätein mutta sopivan pieni tuohon lautaselle. Otin noi päätypalatkii kuvaan koska söin nekii. Älä dippaile paloja liian pitkäks aikaa soijaan ettei ne ihan hajoa, ihan nopee kosketuskii soijaan antaa jo sen maun joka sushin kanssa vie kielen mennessään (puhuin ennen myös ranskaa, se meni nyt tällä kertaa. höhö.).
Salaisuus: soijakastikkeenkaan ei tarvii olla mitään hienoa ja kallista sushisoijaa, ite oon niin ketku että syön sushini kiinalaisen soijakastikkeen kanssa. Siellä ne sushin isät varmaan pyörii haudoissaan, mutta kiinalainen soija on japanilaista halvempaa ja ennen kaikkea miedompaa joten tykkään sen mausta enemmän. Sushiin ei tarvii mitään 3,5€/500g hienoja sushiriisejäkään, puuroriisistä tulee ihan yhtä hyvää. Oon käyttäny jasmiiniriisiäkii näissä rullissa ja se on ollu melkein parempaa ku puuroriisi, mutta niin vääräoppista että huh koska pyöreäjyväistä riisiä sen olla pitää. Mutta en siitä välitä, kunhan ruoan tekee about siihen suuntaan ku pitäis ja siitä tulee hyvää (ja halpaa) niin kestän kyllä jos omat rullani tekisin vaikka perunamuussiin!
   NIIIIIN ja puikkojakaan et tarvii sushin syöntiin, on ihan hyväksyttävää käyttää käsiä! Käsinhän itse söin ekan palan jälkeen kun se on vaan niin kätevää. Puolet söin päiväruoaks, loput iltapalaks. Kai tuohon alkuun ois voinu vaikka misokeittoa joku hurja tehdä, mutta en mie (kun en ikinä oo tehny). Jos teet näitä etukäteen valmiiks vaikka seuraavalle päivälle niin laita rullat kelmuun käärittynä jääkaappiin ja leikkele suupaloiks vasta ennen syömistä. Pakkaseen en pistäis kun riisi ei oo niin hyvää silleen.

Ehkä joskus vielä uskaltaudun ostamaan vaikka jotain surimia tuohon täytteeks, mutta se tulee olemaan ihan toinen juttu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perunavelli (1,9€ resepti/0,95€ annos)

Perunavelli on miun lapsuudessa ollu yks lempiruokia, ja on edelleenkin! Eihän tää oo ku löysää perunamuussia, mutta kauhean hyvää silti.     Laskin ehkä hinnan vähän yläkanttiin, mutta alle euron tää tulee silti maksamaan per annos. :) PERUNAVELLI Valmistusaika: 40min       hinta: 1,9€ resepti/0,95€ annos        2 annosta  Ainekset n. kilo perunoita ( 1€ ) 3dl maitoa ( 0,35€ ) maun mukaan voita/margariinia ( 0,5€ ) suolaa ( 0,05€ ) Tee näin: Pese, kuori ja pilko perunat kattilaan ja peitä vedellä. Anna porista liedellä melko korkealla lämpötilalla (asteikolla 1-6, käytin 5) n. 20 min.  Kokeile perunoita haarukalla tökkimällä, onko ne kypsiä. Jos et ole varma, maista. Kaada vesi pois perunoista kattilan kannen avulla ja lisää perunoiden joukkoon voi/margariini. Itse käytin jonkun 100g, koska enemmän voita = enemmän makua... mutta toisaalta myös kallimpi hinta. Samalla kun rasva sulaa perunoiden joukkoon, lämmitä maito mikrossa kuumaksi TAI pienes

Kuivattujen mustapapujen valmistus (n.4€ resepti/n.1€ annos)

En oo koskaan ollu papuihmisiä, mutta mustapapuihin ihastuin kun satuin käyttämään niitä yhdessä quezadilla-reseptissä (jota aion tänäänkin tehdä!). Tölkkipavut on Suomessa kuitenkii ihan järkkykalliita, joten kävin tuossa viime viikolla hakee Punnitse ja Säästä-myymälästä kuivattuja mustapapuja että pääsisin uudelleen pavun makuun! Aasialaiset tms. itämaiset kaupat saattaa myydä papuja halvemmalla kuin mitä P&S ja netistä tilaamallakin näyttäis saavan aika halvalla - kunhan tilaa niin paljon että postikulujen hinta tulee katetuksi. MUSTAPAPUJEN KEITTO Valmistusaika: 10min + liotus + keitto        hinta: n. 4€ resepti/n. 1€ annos        4 annosta Ainekset 500g kuivattuja mustapapuja ( 4€ ) Vettä ( 0€ ) Tee näin: Kannattaa tarkistaa kaiken varalta ettei papujen joukkoon oo jääny mitään kiven paloja tms., joten levittele pavut kaiken varalta vähän levälleen että voit poimia mahdolliset epäpuhtaudet pois. Punnitse&Säästä:n pavut oli ihan sikapuhtaita, mu

Kermainen pekoni-sienipasta (3,4€ resepti/1,14€ annos)

Spagetti on kyllä ihan sikahyvää, niin monta erilaista kastiketta siihen voi lisätä ettei koskaan tylsisty! Ennen tätä reseptiä olin ennakkoluuloinen pekonin käytössä kerman kaa, mutta ei hitto että ne vaan toimii hyvin yhdessä. Ja sienet tietty kans mukana. Sipulin kanssa tykkään tästä itse enemmän joten laitoin sen mukaan ohjeeseen, vaikka tätä ilman sipuliakin pystyy syömään. KERMAINEN PEKONI-SIENIPASTA Valmistusaika: 30min       hinta: 3,4€ resepti/1,14€ annos        3 annosta  Ainekset 1 paketti pekonia ( 1,3€ ) 1 sipuli ( 0,4€ ) 2-3 tuoretta (isohkoa) herkkusientä ( 0,5€ ) 1 purkki ruokakermaa ( 0,6€ ) n. 3 annosta pastaa/spagettia ( 0,6€ ) Tee näin: Pilko sipuli pieneksi ja pekoni n. pari senttiä leveiksi siivuiksi. Pilko myös herkkusienet viipaleiksi tai suikaleiksi. Laita pekonit ja sipulit pannulle ruskistumaan.  Kun pekoni on melkein valmista (=näyttää aika samalta kuin ylemmässä kuvassa), lisää sekaan myös herkkusieni. Sekoitt