Siirry pääsisältöön

Makeat perusletut (tai crepet jos oot fancy) (1,76€ resepti/0,88€ annos)

Letut on hyviä, letut on halpoja. Kaikilla on varmasti oma lempparireseptinsä lettuja varten, ite yleensä heitän arviolta kaikki aineet mutta eilen katoin vähän tarkemmin että osasin laskea vähän hintaa. Edulliseksi tulee, ainakin kun verrataan karkkipussiin!

LETUT


Valmistusaika: 1h        hinta: 1,76€ resepti/0,88€ annos        2 annosta 

Ainekset

5dl kevytmaitoa (0,6€)
2rkl sokeria (0,1€)
1 kananmuna (0,2€)
2-3dl vehnäjauhoja (0,3€)
2rkl rypsiöljyä (0,1€)

muut:

paistamiseen margariinia (0,16€)

tarjoiluun hilloa (n. 0,3€)


Tee näin:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Laita jauhoja riippuen kuinka paksua taikinaa haluat. Jos teet taikinasta tarpeeksi paksua voit käyttää sitä myös vohvelien tekoon (lisää silloin 1,5tl leivinjauhetta mukaan, jotta vohveleista tulee kuohkeita).
  2. Jos jaksat odottaa, laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin turpoamaan. Jos et, niin levyt tulille!
  3. Laita paistinpannu kuumenemaan levylle ja nokare margariinia pannulle sulamaan. Kun rasva tirisee, lisää taikinaa ohueksi kerrokseksi pannulle ja odottele. Ekasta letusta ei koskaan tuu sikahyvännäköistä, mutta toisesta lähtien väri ja kaikki alkaa olla aika jees.
  4. Käännä lettu ympäri kun toinen puoli on saanut väriä. Kääntäminen voi "aloittelijalle" olla vähän hankalaa, mutta kuten kaikessa kyllä senkii hoksaa lopulta. Oon ite 10 vuotta tehny lettuja vähintään silloin tällöin mutta silti epäonnistun joskus... Siirrä paistettu lettu lautaselle, kun toinenkin puoli on hiukan ruskettunut.
  5. Tee kaikki letut samalla tavalla. 
  6. Syö hillon tai sokerin kanssa, tai marjojen tai jäätelön tai kermavaahdon. Mistä nyt tykkäätkään (miula oli hilloa viel tippa, söin senkin sitten pois).

Letut on, yllätys yllätys, parhaita tuoreena. Oon joskus syöny isomman lettuannoksen jälkeen edellisen illan lettuja vielä seuraavanakii päivänä töissä, mutta ei se maku oo silloin enää yhtä hyvä. Eipä tuo taikina kuitenkaan hirveen pitkään vie tehdä, että aika pienellä varoitusajalla voi pitää lettukestit vaikka kavereille!
   Oon kans tehny letut joskus maitojauheeseen sen pakkauksen ohjeiden mukaan ja en kauheesti oo huomannu eroa maussa. Miula ei oo vaan yhtään hajua kuinka paljon maitojauheet maksaa, mutta veikkaan että tulee halvemmaks kuin oikeeseen maitoon tehtynä. Ainakii maitojauhe kestää jonku 100x pidempään ku maito, joten sitä ehkä kannattaa olla kaapissa lettuhätätilanteen varalta.

Kommentit

  1. Itse lisään lettutaikinaan vielä vähän (1-2 dl) kivennäisvettä tai jotakin miedonmakuista limpparia, saa lettuihin sen nätin pitsireunuksen ja vähän "epätasaisen" pinnan. Nam!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perunavelli (1,9€ resepti/0,95€ annos)

Perunavelli on miun lapsuudessa ollu yks lempiruokia, ja on edelleenkin! Eihän tää oo ku löysää perunamuussia, mutta kauhean hyvää silti.     Laskin ehkä hinnan vähän yläkanttiin, mutta alle euron tää tulee silti maksamaan per annos. :) PERUNAVELLI Valmistusaika: 40min       hinta: 1,9€ resepti/0,95€ annos        2 annosta  Ainekset n. kilo perunoita ( 1€ ) 3dl maitoa ( 0,35€ ) maun mukaan voita/margariinia ( 0,5€ ) suolaa ( 0,05€ ) Tee näin: Pese, kuori ja pilko perunat kattilaan ja peitä vedellä. Anna porista liedellä melko korkealla lämpötilalla (asteikolla 1-6, käytin 5) n. 20 min.  Kokeile perunoita haarukalla tökkimällä, onko ne kypsiä. Jos et ole varma, maista. Kaada vesi pois perunoista kattilan kannen avulla ja lisää perunoiden joukkoon voi/margariini. Itse käytin jonkun 100g, koska enemmän voita = enemmän makua... mutta toisaalta myös kallimpi hinta. Samalla kun rasva sulaa perunoiden joukkoon, lämmitä maito mikrossa kuumaksi TAI pienes

Kuivattujen mustapapujen valmistus (n.4€ resepti/n.1€ annos)

En oo koskaan ollu papuihmisiä, mutta mustapapuihin ihastuin kun satuin käyttämään niitä yhdessä quezadilla-reseptissä (jota aion tänäänkin tehdä!). Tölkkipavut on Suomessa kuitenkii ihan järkkykalliita, joten kävin tuossa viime viikolla hakee Punnitse ja Säästä-myymälästä kuivattuja mustapapuja että pääsisin uudelleen pavun makuun! Aasialaiset tms. itämaiset kaupat saattaa myydä papuja halvemmalla kuin mitä P&S ja netistä tilaamallakin näyttäis saavan aika halvalla - kunhan tilaa niin paljon että postikulujen hinta tulee katetuksi. MUSTAPAPUJEN KEITTO Valmistusaika: 10min + liotus + keitto        hinta: n. 4€ resepti/n. 1€ annos        4 annosta Ainekset 500g kuivattuja mustapapuja ( 4€ ) Vettä ( 0€ ) Tee näin: Kannattaa tarkistaa kaiken varalta ettei papujen joukkoon oo jääny mitään kiven paloja tms., joten levittele pavut kaiken varalta vähän levälleen että voit poimia mahdolliset epäpuhtaudet pois. Punnitse&Säästä:n pavut oli ihan sikapuhtaita, mu

Kermainen pekoni-sienipasta (3,4€ resepti/1,14€ annos)

Spagetti on kyllä ihan sikahyvää, niin monta erilaista kastiketta siihen voi lisätä ettei koskaan tylsisty! Ennen tätä reseptiä olin ennakkoluuloinen pekonin käytössä kerman kaa, mutta ei hitto että ne vaan toimii hyvin yhdessä. Ja sienet tietty kans mukana. Sipulin kanssa tykkään tästä itse enemmän joten laitoin sen mukaan ohjeeseen, vaikka tätä ilman sipuliakin pystyy syömään. KERMAINEN PEKONI-SIENIPASTA Valmistusaika: 30min       hinta: 3,4€ resepti/1,14€ annos        3 annosta  Ainekset 1 paketti pekonia ( 1,3€ ) 1 sipuli ( 0,4€ ) 2-3 tuoretta (isohkoa) herkkusientä ( 0,5€ ) 1 purkki ruokakermaa ( 0,6€ ) n. 3 annosta pastaa/spagettia ( 0,6€ ) Tee näin: Pilko sipuli pieneksi ja pekoni n. pari senttiä leveiksi siivuiksi. Pilko myös herkkusienet viipaleiksi tai suikaleiksi. Laita pekonit ja sipulit pannulle ruskistumaan.  Kun pekoni on melkein valmista (=näyttää aika samalta kuin ylemmässä kuvassa), lisää sekaan myös herkkusieni. Sekoitt