Perunavelli on miun lapsuudessa ollu yks lempiruokia, ja on edelleenkin! Eihän tää oo ku löysää perunamuussia, mutta kauhean hyvää silti.
Laskin ehkä hinnan vähän yläkanttiin, mutta alle euron tää tulee silti maksamaan per annos. :)
3dl maitoa (0,35€)
maun mukaan voita/margariinia (0,5€)
suolaa (0,05€)
Laskin ehkä hinnan vähän yläkanttiin, mutta alle euron tää tulee silti maksamaan per annos. :)
PERUNAVELLI
Valmistusaika: 40min hinta: 1,9€ resepti/0,95€ annos 2 annosta
Ainekset
n. kilo perunoita (1€)3dl maitoa (0,35€)
maun mukaan voita/margariinia (0,5€)
suolaa (0,05€)
Tee näin:
- Pese, kuori ja pilko perunat kattilaan ja peitä vedellä. Anna porista liedellä melko korkealla lämpötilalla (asteikolla 1-6, käytin 5) n. 20 min.
- Kokeile perunoita haarukalla tökkimällä, onko ne kypsiä. Jos et ole varma, maista. Kaada vesi pois perunoista kattilan kannen avulla ja lisää perunoiden joukkoon voi/margariini. Itse käytin jonkun 100g, koska enemmän voita = enemmän makua... mutta toisaalta myös kallimpi hinta. Samalla kun rasva sulaa perunoiden joukkoon, lämmitä maito mikrossa kuumaksi TAI pienessä kattilassa hellalla, itse käytän aina mikroa. Kyllähän tähän voi kylmääkii maitoa laittaa, mutta se kyllä kylmettää koko ruoan, eikä kylmä perunavelli oo sen parempaa ku kylmä perunamuussikaan. :P
- Samalla kun maito lämpenee mikrossa, rupea jo sähkövatkaimella vatkaamaan perunoita ja rasvaa sekaisin. Tulee paljon tasaisempi lopputulos. Jos tykkäät pureskeltavammasta vellistä voi muussauksen tehdä vaikka lasilla tai jotain, mutta itse olen vannoutunut sähkövatkaaja. Lisää perunoiden joukkoon pikkuhiljaa kuumaa maitoa, kerralla liian paljon maidon lisääminen tekee yllättävän nopeasti vellistä liian litkua.
- Mausta velli suolalla ja syö (halutessasi voisilmän kera).
Perunavelli ei miusta enää toisena päivänä maistu yhtä hyvältä kuin tuoreena, joten koitan tehdä aina just sopivan annoksen kulloistakin syöntikertaa varten. Varmaan ylijäämävelliä vois käyttää perunarieskojen/lettujen tekoon, kun kerran perunamuussiakin voi - pitää vaan lisätä vähän enemmän jauhoja sekaan. Tällä kertaa kuitenkin kaikki velli tuli syötyä ja mahat on enemmänkin kuin täynnä, joten en päässyt kokeilemaan vellilettujen tekoa. Perunarieskoista sentään on vähän kokemusta, joten voisin koittaa jakaa jonkin ohjeen kun niitä seuraavan kerran teen - rieskat on herkkua, mutta muussikin tulee yleensä syötyä kokonaan (vaikka olevinaan teen ylimääräistä :P).
Kommentit
Lähetä kommentti