Siirry pääsisältöön

Kuivattujen mustapapujen valmistus (n.4€ resepti/n.1€ annos)

En oo koskaan ollu papuihmisiä, mutta mustapapuihin ihastuin kun satuin käyttämään niitä yhdessä quezadilla-reseptissä (jota aion tänäänkin tehdä!). Tölkkipavut on Suomessa kuitenkii ihan järkkykalliita, joten kävin tuossa viime viikolla hakee Punnitse ja Säästä-myymälästä kuivattuja mustapapuja että pääsisin uudelleen pavun makuun! Aasialaiset tms. itämaiset kaupat saattaa myydä papuja halvemmalla kuin mitä P&S ja netistä tilaamallakin näyttäis saavan aika halvalla - kunhan tilaa niin paljon että postikulujen hinta tulee katetuksi.


MUSTAPAPUJEN KEITTO


Valmistusaika: 10min + liotus + keitto        hinta: n. 4€ resepti/n. 1€ annos        4 annosta

Ainekset

500g kuivattuja mustapapuja (4€)
Vettä (0€)


Tee näin:

  1. Kannattaa tarkistaa kaiken varalta ettei papujen joukkoon oo jääny mitään kiven paloja tms., joten levittele pavut kaiken varalta vähän levälleen että voit poimia mahdolliset epäpuhtaudet pois. Punnitse&Säästä:n pavut oli ihan sikapuhtaita, mutta etenkin valmiiksi pakatut pavut tarkistaisin ensin.
  2. Ota iso kattila ja laita pavut siihen likoamaan n. 8-10 tunniksi (pidempäänkin saa olla).
  3. Liotuksen jälkeen vaihda vesi. Käytin 3 litraa vettä, mutta sitä voi lisätä jos tuntuu että se haihtuu liian nopeasti! Laita kattila liedelle kiehumaan 15 minuutiksi, vähennä sitten lämpöä ja anna porista hiljaisella tulella 1-2h (riippuu vähän papujen tuoreudesta). Voimakas kiehuminen saattaa rikkoa papujen rakenteen, joten koita olla päästämättä kiehumista liian kovaksi.
  4. Maista n. tunnin kohdalla ovatko pavut kypsiä. Miula meni joku 2h että tuli melko tasaisen kypsiä papuja, mutta jos olisin jaksanut olisin antanut keittyä vielä pidempäänkin. Kypsä papu on pehmeä ja sileärakenteinen, vähän raaka taas sellainen "rakeinen".
  5. Keittämisen loppuvaiheessa papuja voi maustaa jotenkin, liian alussa suolalla maustaminen vaikeuttaa kiehumista joten mausteet mielellään viimeiseksi! Itse en maustanut papuja ollenkaan koska teen sen sitten ruokaa laittaessa tapauskohtaisesti. Jäähdytä pavut.
  6. Pavut on nyt valmiita pakkaseen, salaattiin, ruokiin jne. Pakastaessa laita hiukan papunestettä mukaan etteivät pavut kuivu pakkasessa. Säilyvyys n. 2-3 kuukautta? Ainakin.


Laskeskelin että jonkun reilu kilon sain papuja tuosta annoksesta. Sillä teen ainakin 4-5 kertaa quezadilloja, riippuen aina kuinka paljon papuja tekee mieli. Mustapavut on ilmeisesti aika in nyt ja terveysruokaa, antioksidantteja ainakin oon lukenu olevan paljon. Ei sillä että mitään näistä jutuista ymmärtäisin. :P Tää on enemmän kyllä viikonloppuprojekti tää keittely, meni eilen illalla johonkii yhteentoista asti ennen kuin olin tarpeeksi tyytyväinen papuihin... Mutta eipä noita paljoa tarvinnut vahtia, mitä nyt kävin tunnin jälkeen puolen tunnin välein katsomassa papujen meininkiä.
  Meen nyt tekee niitä quezadilloja, nälkä on kova! Huomenna niistä sitten raporttia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perunavelli (1,9€ resepti/0,95€ annos)

Perunavelli on miun lapsuudessa ollu yks lempiruokia, ja on edelleenkin! Eihän tää oo ku löysää perunamuussia, mutta kauhean hyvää silti.     Laskin ehkä hinnan vähän yläkanttiin, mutta alle euron tää tulee silti maksamaan per annos. :) PERUNAVELLI Valmistusaika: 40min       hinta: 1,9€ resepti/0,95€ annos        2 annosta  Ainekset n. kilo perunoita ( 1€ ) 3dl maitoa ( 0,35€ ) maun mukaan voita/margariinia ( 0,5€ ) suolaa ( 0,05€ ) Tee näin: Pese, kuori ja pilko perunat kattilaan ja peitä vedellä. Anna porista liedellä melko korkealla lämpötilalla (asteikolla 1-6, käytin 5) n. 20 min.  Kokeile perunoita haarukalla tökkimällä, onko ne kypsiä. Jos et ole varma, maista. Kaada vesi pois perunoista kattilan kannen avulla ja lisää perunoiden joukkoon voi/margariini. Itse käytin jonkun 100g, koska enemmän voita = enemmän makua... mutta toisaalta myös kallimpi hinta. Samalla kun rasva sulaa perunoiden joukkoon, lämmitä maito mikrossa kuumaksi TAI pienes

Kermainen pekoni-sienipasta (3,4€ resepti/1,14€ annos)

Spagetti on kyllä ihan sikahyvää, niin monta erilaista kastiketta siihen voi lisätä ettei koskaan tylsisty! Ennen tätä reseptiä olin ennakkoluuloinen pekonin käytössä kerman kaa, mutta ei hitto että ne vaan toimii hyvin yhdessä. Ja sienet tietty kans mukana. Sipulin kanssa tykkään tästä itse enemmän joten laitoin sen mukaan ohjeeseen, vaikka tätä ilman sipuliakin pystyy syömään. KERMAINEN PEKONI-SIENIPASTA Valmistusaika: 30min       hinta: 3,4€ resepti/1,14€ annos        3 annosta  Ainekset 1 paketti pekonia ( 1,3€ ) 1 sipuli ( 0,4€ ) 2-3 tuoretta (isohkoa) herkkusientä ( 0,5€ ) 1 purkki ruokakermaa ( 0,6€ ) n. 3 annosta pastaa/spagettia ( 0,6€ ) Tee näin: Pilko sipuli pieneksi ja pekoni n. pari senttiä leveiksi siivuiksi. Pilko myös herkkusienet viipaleiksi tai suikaleiksi. Laita pekonit ja sipulit pannulle ruskistumaan.  Kun pekoni on melkein valmista (=näyttää aika samalta kuin ylemmässä kuvassa), lisää sekaan myös herkkusieni. Sekoitt