Siirry pääsisältöön

Kuivattujen mustapapujen valmistus (n.4€ resepti/n.1€ annos)

En oo koskaan ollu papuihmisiä, mutta mustapapuihin ihastuin kun satuin käyttämään niitä yhdessä quezadilla-reseptissä (jota aion tänäänkin tehdä!). Tölkkipavut on Suomessa kuitenkii ihan järkkykalliita, joten kävin tuossa viime viikolla hakee Punnitse ja Säästä-myymälästä kuivattuja mustapapuja että pääsisin uudelleen pavun makuun! Aasialaiset tms. itämaiset kaupat saattaa myydä papuja halvemmalla kuin mitä P&S ja netistä tilaamallakin näyttäis saavan aika halvalla - kunhan tilaa niin paljon että postikulujen hinta tulee katetuksi.


MUSTAPAPUJEN KEITTO


Valmistusaika: 10min + liotus + keitto        hinta: n. 4€ resepti/n. 1€ annos        4 annosta

Ainekset

500g kuivattuja mustapapuja (4€)
Vettä (0€)


Tee näin:

  1. Kannattaa tarkistaa kaiken varalta ettei papujen joukkoon oo jääny mitään kiven paloja tms., joten levittele pavut kaiken varalta vähän levälleen että voit poimia mahdolliset epäpuhtaudet pois. Punnitse&Säästä:n pavut oli ihan sikapuhtaita, mutta etenkin valmiiksi pakatut pavut tarkistaisin ensin.
  2. Ota iso kattila ja laita pavut siihen likoamaan n. 8-10 tunniksi (pidempäänkin saa olla).
  3. Liotuksen jälkeen vaihda vesi. Käytin 3 litraa vettä, mutta sitä voi lisätä jos tuntuu että se haihtuu liian nopeasti! Laita kattila liedelle kiehumaan 15 minuutiksi, vähennä sitten lämpöä ja anna porista hiljaisella tulella 1-2h (riippuu vähän papujen tuoreudesta). Voimakas kiehuminen saattaa rikkoa papujen rakenteen, joten koita olla päästämättä kiehumista liian kovaksi.
  4. Maista n. tunnin kohdalla ovatko pavut kypsiä. Miula meni joku 2h että tuli melko tasaisen kypsiä papuja, mutta jos olisin jaksanut olisin antanut keittyä vielä pidempäänkin. Kypsä papu on pehmeä ja sileärakenteinen, vähän raaka taas sellainen "rakeinen".
  5. Keittämisen loppuvaiheessa papuja voi maustaa jotenkin, liian alussa suolalla maustaminen vaikeuttaa kiehumista joten mausteet mielellään viimeiseksi! Itse en maustanut papuja ollenkaan koska teen sen sitten ruokaa laittaessa tapauskohtaisesti. Jäähdytä pavut.
  6. Pavut on nyt valmiita pakkaseen, salaattiin, ruokiin jne. Pakastaessa laita hiukan papunestettä mukaan etteivät pavut kuivu pakkasessa. Säilyvyys n. 2-3 kuukautta? Ainakin.


Laskeskelin että jonkun reilu kilon sain papuja tuosta annoksesta. Sillä teen ainakin 4-5 kertaa quezadilloja, riippuen aina kuinka paljon papuja tekee mieli. Mustapavut on ilmeisesti aika in nyt ja terveysruokaa, antioksidantteja ainakin oon lukenu olevan paljon. Ei sillä että mitään näistä jutuista ymmärtäisin. :P Tää on enemmän kyllä viikonloppuprojekti tää keittely, meni eilen illalla johonkii yhteentoista asti ennen kuin olin tarpeeksi tyytyväinen papuihin... Mutta eipä noita paljoa tarvinnut vahtia, mitä nyt kävin tunnin jälkeen puolen tunnin välein katsomassa papujen meininkiä.
  Meen nyt tekee niitä quezadilloja, nälkä on kova! Huomenna niistä sitten raporttia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pekonisienet Koskenlaskijalla (3,8€ resepti/1,9€ annos)

Pekoni? Hyvää. Sienet? Hyvää. Koskenlaskija? No, kyllähän tuo tässä reseptissä menee, on nimittäin Koskenlaskijalla täytettyjen, pekoniin käärittyjen herkkusienien aika!    Yleensä tää on varmaan enemmän grillattavaa ruokaa, mutta hyvin onnistuu ihan uunissakin. Tää on ehkä enemmän lisuke kuin pääruoka, mutta kahdelta hengeltä vie ihan kohtalaisesti nälän. Syötiin kyllä tänään seuraks vielä pinaattilettuja tän jälkeen, mutta kovin nälkä lähti näillä. Ei nää kauheen terveellisiä ole, mutta hyviä! PEKONISIENET KOSKENLASKIJALLA Valmistusaika: 35min        hinta: 3,8€ resepti/1,9€ annos        2 annosta Ainekset 1 paketti pekonia ( 1€ ) 1 paketti herkkusieniä ( 2€ ) n. 1/3 paketti Koskenlaskijaa ( 0,8€ ) Tee näin: Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Ota herkkusienistä kannat irti. Täytä herkkusienet nokareella Koskenlaskijaa (käytän useimmiten Perinteistä, mutta Yrtitkii on ihan jees). Kääri sienet pekoniin (pu...

Kana- ja jauhelihapekonipizzat (10,03€ resepti/1,68€ annos)

Lisää liharuokia, koska en oo mikään vegekokki (lähinnä koska oon syöny niin vähän kasvisruokia). Lauantai on ollu miule yleensä perinteinen pizzapäivä, mutta tällä viikolla rikoin kaavoja ja tein arkipizzaa. Alunperin oli tarkotus tehdä vaan jauhelihatäytteellä, mutta muistin että kana oli menossa vanhaks joten piti kokeilla ekaa kertaa ikinä kanapizzaa. Ihan sikahyvää! Olin ihan pirun epäilevä mutta kana voitti miut puolelleen. Täytyy joskus toistekkii tehdä. Pizzaanhan voi laittaa vaikka mitä täytteitä, mutta tässä miun otos tällä kertaa. KANA- JA JAUHELIHAPIZZAT Valmistusaika: 1h 20min        hinta: 10,03€ resepti/ 1,68€ annos        6 annosta Ainekset pohja 5dl vettä ( 0€ ) 1 pala hiivaa ( 0,2€ ) ripaus suolaa ( 0,02€ ) pienempi ripaus sokeria ( 0,02€ ) 5dl vehnäjauhoja ( 0,5€ ) 0,5dl rypsiöljyä ( 0,15€ ) täytteet n. 400g juustoa ( 3€ ) 250g jauhelihaa ( 1€ ) 3 isohkoa, tuoretta herkkusientä (...