Korvapuustit on kyllä ehdottomasti miun lempipullia. Säilyy mukavasti pakkasessa ja kierrettä pitkin syöminen on jotenkin ihan sikatyydyttävää. Vähän vaativat vaivaa, mutta tästä tulee sen verran paljon ettei yksin (tai kaksin) varmasti saa kaikkea kerralla syötyä. Plus kaupan puusteihin verrattuna nää on 10 kertaa parempia.
KORVAPUUSTIT
Valmistusaika: 2h hinta: 3,55€ resepti/0,11€ kappale n. 32 kappaletta
Ainekset
taikina
0,5l maitoa (0,7€)
50g tuorehiivaa (0,2€) [tai 2pss kuivahiivaa (0,5€)]
1tl suolaa (0,05€)
2dl sokeria (0,2€)
1 muna (0,2€)
n. 13-15dl vehnäjauhoja (0,8€)
100g voita tai margariinia (0,3€)
täyte
100g margariinia tai voita (0,3€)
n. 1 dl sokeria (0,1€)
n. 2rkl kanelia (0,4€)
päälle
1 muna voiteluun (0,2€)
raesokeria (0,1€)
50g tuorehiivaa (0,2€) [tai 2pss kuivahiivaa (0,5€)]
1tl suolaa (0,05€)
2dl sokeria (0,2€)
1 muna (0,2€)
n. 13-15dl vehnäjauhoja (0,8€)
100g voita tai margariinia (0,3€)
täyte
100g margariinia tai voita (0,3€)
n. 1 dl sokeria (0,1€)
n. 2rkl kanelia (0,4€)
päälle
1 muna voiteluun (0,2€)
raesokeria (0,1€)
Tee näin:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (tai hiukan lämpimämmäksi jos käytät kuivahiivaa) mikrossa. Paloittele sekaan tuorehiiva ja sekoita. Jos käytät kuivahiivaa, lisää hiiva ensin pariin desiä jauhoja ja lisää jauho-hiivaseos maitoon. Lisää sokeri, suola ja kananmuna sekaan ja sekoita hyvin. Ala lisäillä pikkuhiljaa jauhoja, kunnes taikinan sekoitus alkaa käydä liian hankalaksi. Sulata margariini mikrossa tässä välissä, niin se ehtii vähän jäähtyä ennen taikinaan laittoa.
- Ala vaivata taikinaa puhtaalla kädellä ja lisää jauhoja taikinaan. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla vaan maksimissaan pari desiä kerrallaan, ettei taikinasta tule vahingossa liian kovaa. Kun taikina alkaa irrota käsistä lisää sekaan sulatettu margariini ja lisää vielä tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta hyvin. Peitä kulho liinalla ja jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan n. puoleksi tunniksi (tai kunnes taikina on kohonnyt kaksinkertaiseksi).
- Kun taikina on kohonnut, sulata margariinia kevyesti mikrossa kunnes se on helposti levittyvää muttei ihan täysin sulaa. Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa puolikkaasta taikinasta ylimääräiset ilmat pois hyvin jauhotetun pöydän päällä ja kauli siitä suorakaiteen muotoinen, n. 3-5mm paksu levy. Levitä taikinalevyn päälle sulatettua margariinia kauttaaltaan ja ripottele päälle sokeria ja kanelia oman maun mukaan.
- Rullaa taikina leveyssuunnassa, eli alhaalta ylöspäin tuon ylemmän kuvan mukaan. En osaa yhtään sanoa mihin kohtaan tuo reuna kannattaa jättää, mieluiten ehkä kuitenkin pöytää vasten. Leikkaa pitkosta viistosti n.4cm levyisiä paloja. (oon huono selittää, ehkä tuo alempi kuva auttaa ymmärtämään mitä haen takaa?) Kuitenkin, palat saattaa näyttää aika pieniltä nyt, mutta ne kasvaa n. kaksinkertaisiksi uunissa joten ihan hyvänkokoisia puusteja noista tulee.
- Paina peukalolla pöytään asti jokaisen palan ohuimmasta kohdasta jotta palat vähän levenevät ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Kun pelti on täysi (sain n. 16 pullaa mahdutettua per pelti) peitä pullat liinalla ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Tässä vaiheessa voit rueta antamaan toiselle taikinan puoliskolle samanlaista käsittelyä kuin edelliselle (ilmat pois, levyksi, rasvasokerikaneli rullaa ja leikkaa, kohota).
- Kun uuni on lämmin, testaa ovatko pullat kohonneet tarpeeksi painamalla hiukan yhtä pullaa. Jos painauma alkaa kohota takaisin ylös, voit alkaa voitelemaan puusteja kananmunalla. Riko kananmuna lasiin ja riko sen rakenne haarukalla. Sivele sitten kananmunaa pullien päälle kauttaaltaan ja lopuksi ripottele päälle raesokeria. Sitten vaan pullat uuniin uunin keskitasoon noin vartiksi!
- Kun pullat ovat kauniin ruskeita ota ne pois uunista. Laita toinen pellillinen pullia uuniin kananmunaamisen ja raesokeroinnin jälkeen vartiksi ja nauti sitten pullista. Nam nam. B)
En itse tosiaan kardemummaa käytä yleensä (koska en ikinä sitä muista ostaa eikä se miusta mitenkään erityisen makusta oo), mutta sitä voi tietty taikinaan lisätä sokerin ja suolan kanssa yhtä aikaa n. 1 ruokalusikallisen verran.
Pullat menee hyvin pakkaseen, jolloin niitä on kiva lämmitellä sieltä aina puustin himon sattuessa. Ja vaikka ekasta kuvasta näkee ettei miun puustit mitään muotovalioita olleet, niin maku oli ihan kohdallaan!
Aivan mahtavan näköisiä! Varmasti myös sen makuisia :) täytyy lähteä heti kokeilemaan (:
VastaaPoista