Karjalanpiirakat on vähän työläitä tehdä, mutta ihan tajuttoman hyviä. Kaupan piirakat ei oo tarpeeks rukiisia joten en niistä kauheasti tykkää, joten on hauska aina välillä ottaa viikonloppuna vähän aikaa oikeiden karjalanpiirakoiden tekoon. Ihan ensin kannattaa tehdä riisipuuro täytettä varten, pohjan teossa kun ei mene viittä minuuttia pidempään.
Pohjan reseptin oon katsonut Marttojen sivulta, itse vaan aina teen kaksinkertaisen taikinan kun en saa yksinkertaista venymään millään litran riisipuuroa varten. :P Silloin taikinaa kyllä jää vähän yli, mutta en koe sitä kauheana menetyksenä. Taikina on halpaa.
täyte
1 reseptillinen riisipuuroa (1,62€)
voiteluun
50g-100g sulatettua voita (0,5€)
Pohjan reseptin oon katsonut Marttojen sivulta, itse vaan aina teen kaksinkertaisen taikinan kun en saa yksinkertaista venymään millään litran riisipuuroa varten. :P Silloin taikinaa kyllä jää vähän yli, mutta en koe sitä kauheana menetyksenä. Taikina on halpaa.
KARJALANPIIRAKAT
Valmistusaika: 3h hinta: 3,37€ resepti/0,1€ annos ~ 34 kappaletta
Ainekset
pohja
3dl kylmää vettä (0€)
1,5tl suolaa (0,05€)
2rkl rypsiöljyä (0,15€)
6dl ruisjauhoja (0,5€)
2dl vehnäjauhoja (0,1€)
3dl kylmää vettä (0€)
1,5tl suolaa (0,05€)
2rkl rypsiöljyä (0,15€)
6dl ruisjauhoja (0,5€)
2dl vehnäjauhoja (0,1€)
täyte
1 reseptillinen riisipuuroa (1,62€)
voiteluun
50g-100g sulatettua voita (0,5€)
Tee näin:
- Tee riisipuuro ohjeen mukaan.
- Anna riisipuuron hiukan jäähtyä ja ryhdy taikinan tekoon. Mittaa vesi, suola, öljy ja vehnäjauhot kulhoon sekä n. puolet ruisjauhoista. Sekoita hyvin ja lisää sekaan pikkuhiljaa ruisjauhoja kunnes taikina irtoaa käsistä.
- Jauhota pöytä tai muu leivonta-alusta hyvin ruisjauhoilla ja pyörittele taikinasta n. 1,5cm-2cm halkaisijaltaan oleva pötkylä.
- Leikkaa pötköstä reilu sentin mittaisia paloja ja pyörittele ne palloiksi. Liiskaa palloja vähän ja laita syrjään hyvin ruisjauhottuun kohtaan pöytää. Ripottele vielä päällekkin ruisjauhoja, että kakkarat eivät jää kiinni toisiinsa ja kuiva. Peitä kakkarat (ja mahd. vielä pätkimätön taikina) muovipussilla. Ite oon aina pakastepussin vaa halkonut auki tätä varten.
- Ota yksi kakkara ja rupea kaulimaan sitä hyvin ruisjauhotun pinnan päällä soikeahkoksi, ohueksi pyöryläksi.
- Annostele päälle kukkurainen annos riisipuuroa lusikoilla. Levitä hiukan. Kasta lusikoita aina välillä vedessä jos puuro meinaa jäädä niihin kiinni kokoajan.
- Käännä reunat hellästi hiukan puuron päälle ja rupea rypyttämään piirakoita n. keskeltä. Itse käytän keskisormia tähän. Rypyttäessä taikinaa vedetään hiukan itseen päin ryppyjä tehden (samalla kun liikutaan poispäin itsestä) aina piirakan päähän asti. Viimeisen pienen kuorennypykän voi sitten hellästi painaa piirakkaan kiinni ja kääntää piirakan 180 astetta (eli niin että tekemätön puoli on pois itsestä päin). Rypytetään samalla tavalla, lopuksi voi vielä koittaa nätinnellä piirakkaa jos tuntuu että rypyt ovat liian korkeita tms. (Tässä siis 2. ja 3. kuvan välillä käänsin piirakan ja rypytin sit tuon aukinaisen osan.)
- Siirrä valmis piirakka leivinpaperin päälle pellille ja tee niin monta piirakkaa kun pellille nyt mahtuu. Ei haittaa jos piirakat vähän osuu toisiinsa, ei ne ainakaan kohoa uunissa yhtään! (itsellä mahtui n. 15 piirakkaa per pelti.)
- Esilämmitä uuni 275 asteeseen kun olet saanut puolikkaan pellin verran piirakoita rypytettyä. Laita täysi pellillinen lämpimään uuniin ja paista noin 15 minuuttia kunnes piirakat ovat melko tumman ruskeita. Vaaleat piirakat ei oo yhtä rapeita kuin tummemman ruskeat, joten kannattaa malttaa odottaa kunnes piirakat ovat hiukan ruskeampia kuin mihin ehkä on tottunut. Esim. nää kuvan piirakat olis saanu olla vielä vähän aikaa uunissa, että kuorikin olisi saanut paremin väriä.
- Sulata voita mikrossa tai kattilassa ja voitele piirakat voisulalla kauttaaltaan. Kyllä, myös alapuolelta. (tässä kuvassa on taas eri piirakat kuin ylemmässä, joten tummuus on paljon halutunlaisempi.)
- Siirrä sitten piirakat lautaselle (kannattaa varmaan peittää leivinpaperilla) ja peitä leivinpaperinpalalla jonka päälle vielä pyyhe/liina.
- Tee kaikki piirakat samalla tavalla.
- Syö hiukan lämpiminä voin/munavoin jne. kanssa. On vaivan arvoista!
Näin olen itse oppinut äidiltäni piirakat tekemään. Rypytys on ihan sikahankalaa parit ekat kerrat kun piirakoita tekee, mutta kyllä siinäkin lopulta löytää sen oikean rypytysvoimakkuuden, sormien asennon jne. Jos taikinaa jää hirveästi yli voi äkkiä keitellä vaikka mummon muussista perunatäytteen lopuille piirakoille. Perunapiirakoistakin tykkään ihan sikana! Rypytys vaan tuntuu taas ihan erilaiselta kun täyte on niin löysää.
Kämppä voi olla aika lämmin piirakanpaistourakan jälkeen, mutta eihän se näin talvella haittaa.
Voihan tässä enemmänkin käyttää ruisjauhoja vehnäjauhojen sijaan, mutta rypytys ja käsittely menee kauhean hankalaksi kun sitko häviää... Vaikka paljon riippuu ruisjauhoista miten taikina käyttäytyy. Omassa kämpässä esimerkiksi tein ihan Eldoradon ruisjauhoilla piirakat, ja jauhojen koostumus oli paljon sileämpää kuin isäni luona jonkun SuperLuomuRuisjauhon. Eldoradolla tuli jotenkin silkkisemmän tuntuisia pohjia, SuperLuomulla taas hiukan karheampaa. SuperLuomun piirakoista tykkäsin enemmän, mutta niiden kanssa ei ainakaan voinut jättää vehnäjauhoja pois - taikina menee heti hapertuvaisemmaksi ja piirakoista ei tule niin nättejä, mutta maku on ihan hyvä kuitenkin.
Yhdestä kilon pussista ruisjauhoja saa tehtyä ainakin 2 kertaa näitä piirakoita. Ei kannata siis hamstrata montaa pussia jos tiedät ettet välttämättä tee piirakoita kuin kerran jouluna. ;)
Onko olemassa Karjalapiirakan rypytinlaitteita pienleipomoille ?
VastaaPoistaMitäs jos ostaisi piirakan rypyttimen. Tulis nättejä ja tasakokoisia piirakoita !
VastaaPoista